2022. június 09

Hogyan motiválhatunk másokat?

Bizonyára sokan szembesültünk már azzal a feladattal, hogy egy csapatot, kollégákat, esetleg barátokat vagy családtagokat motiváljunk egy feladatra. Gondoljunk például egy családi nyaralásra vagy egy komplexebb munkahelyi feladat elvégzésére. Az egyik ember ezt akarja, a másik azt. Egyik így oldaná meg, a másik úgy, a harmadik meg legszívesebben kimaradna az egészből. Különböző embereket kell valahogy megmozdítani egy közös cél érdekében. Ez nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen. 

Az igazán motivált emberek eleve készek a tőlük telhető legjobbat nyújtani, belső meggyőződésből elkötelezettek, és személyesen is érdekeltek a jó eredményben. (A belső motivációról itt olvashat bővebben.) Mások gyakrabban elvesztik a lelkesedésüket, őket nem árt néha megtámogatni, bíztatni a célok elérése érdekében. (A témáról bővebben itt olvashat.)

Tudnunk kell, hogy a motiváció szintje nem állandó, aktuális élethelyzetünktől, egészségi és mentális állapotuntól függően is változhat. Mindenki kerülhet olyan helyzetbe – emberek és cégek egyaránt –, amikor szükség van egy kis pluszra, bíztatásra, tanácsadásra, támogatásra. Motivátoraink sokféleképpen segíthetnek Önnek, online vagy személyes tanácsadás, illetve személyre szóló videóüzenetek formájában. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Sajnos még mindig túl sokan élnek a félelemkeltés és a nyomásgyakorlás eszközeivel, hogy rávegyenek másokat az általuk kívánt cselekvésre. Ez a módszer erkölcsileg minimum megkérdőjelezhető, ám hosszú távon nem is hatékony, mert sokakat blokkol, és szinte mindenkit gyakori hibázásra hajlamosít. Senkinek sem tanácsoljuk, hogy éljen ezekkel. Használatuk nem is motiváció, sokkal inkább manipuláció. 

 

A konstruktív motiváció jellemzői

Egy jól együttműködni tudó embercsoport hasonló jellemzőkkel bír és hasonló szabályok mentén működik, mint bármelyik csapatsport. (Többek között ezért is van erős személyiségfejlesztő hatása a csapatsportoknak.)

Mik is ezek a jellemzők?

·      Minden játékosnak világos és egyértelmű célja van, amely célt csak együtt tudják és együtt is akarják elérni.

·      A szabályok világosak és mindenki számára ismertek.

·      Az elérendő cél kihívást jelent, ugyanakkor elérhető.

·      Minden játékos azonnali és folyamatos visszajelzést kap a teljesítményéről.

·      A siker a csapat egészén múlik, de minden tagnak egyénenként is a legjobb formáját kell hoznia.

·      A játék a készségek és képességek széles skáláját felöleli.

·      Nem csak a cél elérése (a győzelem) a fontos, a játék szeretete és élvezete ugyanakkora hangsúlyt kap.

Ha ezeket a feltételeket biztosítani tudjuk, jó eséllyel az élet más területein is egy motivált csapattal dolgozhatunk. A fent felsorolt, inkább elméleti jellemzők után megosztanánk pár hasznos tippet arról, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy felkeltsük vagy erősítsük a körülöttünk lévő emberek motivációját. 

Hogyan motiváljunk másokat?

·      Önfejlesztés

Ha másokat szeretnénk motiválni, saját magunkkal kell kezdenünk! Motiváltabbnak kell lennünk, mint bárki másnak! Ha a saját belső erőnk túl gyorsan alábbhagy, akkor hosszú távon nem fogunk tudni másokat motiválni, vezetni. Saját személyiségünk őszinte és önkritikus értékelése elengedhetetlen, ha sikeresen meg akarunk nyerni másokat egy ügynek. Ha szeretnénk a motiváció forrásává válni, először fel kell oldani magunkban az akadályokat, a gátló attitűdöket. Fel kell vállalnunk, hogy embert próbáló feladatra adjuk a fejünket, ami rengeteg időnket és energiánkat emészti majd fel. Tudatosítanunk kell saját előítéleteinket, meggyőződéseinket és meg kell próbálnunk nyitottan és pozitívan viszonyulni minden egyes emberhez. A negatív viszonyulást mindenki megérzi, bármennyire próbáljuk is leplezni azt. Az önmagunkon való munkálkodás, az önismeret útja nehéz és rögös, de elengedhetetlenül szükséges a fejlődéshez.

·      Közösen kimunkált, világos célok

A célok és elképzelések a legtöbb ember számára nagyszerű motivációt jelentenek. Aki komolyan kitűz egy konkrét célt, az nagyon sokat tesz annak elérése érdekében. Ez csoportokra éppúgy vonatkozik, mint egyénekre. Kulcsfontosságú, hogy ezeket valóban együtt dolgozzuk ki, és ne a vezetők kommunikálják „lefelé” az általuk már részletesen kidolgozott elképzeléseket. Nagyban növeli ugyanis az elköteleződést és a motivációt, ha az emberek beleszólhatnak a dolgok alakulásába. Ettől a sajátjuknak érzik, megtalálják benne önmagukat, és sokkal nagyobb erőbedobással fognak dolgozni érte. Fontosak a rendszeres találkozók, ahol megbeszélhetjük a felmerülő problémákat, tapasztalatokat cserélhetünk, új ötleteket vitathatunk meg, és ha szükséges, módosíthatunk az eredeti elképzeléseken.

·      Kellemes munkahelyi légkör

A legnagyobb motivációt az adja, hogy jól érezzük magunkat és élvezzük, amit csinálunk. Ez elméletileg akár egy jégtáblán is megvalósulhat, de a gyakorlatban azért nem árt, ha bizonyos tényezők támogatják ezt a törekvést. Egy munkahely esetében ilyen például a sokat emlegetett jó munkahelyi légkör. Hogy ez miben is áll, az egyénenként eltérő lehet, de pár alapvető tényező mindenki számára egyaránt fontos. 

o   Jó közérzet

Az emberek közérzete befolyásolja a munkakedvüket. Számtalan lehetőséggel élhetünk a kellemes környezet kialakítása érdekében: barátságos színvilág és belsőépítészet, növények, friss levegő, tisztaság, kommunikációt elősegítő találkozási pontok, apró kedvességek, mint például alkalmanként ingyenes italok vagy süti. A munkafolyamat gördülékeny működése, az ergonomikus, átlátható és rendezett munkakörnyezet mind-mind fokozza a munkakedvet és a hatékonyságot.

o   Humor és vidámság

Nem szabad mindent halálosan komolyan venni sehol, még a munkahelyen sem! Az öröm, vidámság és a humor nagyon erős megküzdési módszer. Azok az emberek, akik (magukon is) tudnak nevetni, sokkal könnyebben kezelik a problémákat, és gyorsabban találnak új energiát a folytatáshoz, ha nehézségek merülnek fel. 

o   Értelem

Akik úgy érzik, hogy van értelme a munkájuknak és szükség van rájuk, általában sokkal motiváltabbak, jobban dolgoznak, mint azok, akik nem érzik így. Ezért mindig jelezzünk vissza a többieknek, hogy látjuk és tudjuk, mit tesznek a vállalatért, a családért vagy a projektért, és milyen jó, hogy ott vannak nekünk. 

o   Figyelem

Figyeljünk oda, amikor a csapatunk tagjai mondanak valamit. Érdeklődve, figyelmesen hallgassuk meg javaslataikat, ötleteiket, véleményüket, kritikáikat. Sok mindent megtudhatunk ezekből a cég, a csapat belső viszonyairól, valamint a csapattagok vágyairól, törekvéseiről is. 

o   Ösztönzők

Az ösztönző és jutalmazási rendszereknek nagy motiváló ereje lehet, ha szem előtt tartunk pár dolgot. Hogy kinek mi az igazi ösztönző, az minden embernél más és más. A pénz nem mindig alkalmas erre. Lehet, hogy valaki sokkal jobban vágyik dicséretre, elismerésre, egy kis ajándékra, pár óra extra szabadságra, vagy arra, hogy megemlítsék a céges magazinban. Ez egyénenként változik. 

o   Személyes viszonyok

Másokat motiválni azért igazán nehéz, mert minden ember más. Eltérőek az igényeink, vágyaink, mozgatórugóink. Legyünk érzékenyek, figyeljünk oda a kapcsolatainkra, mert minél jobban ismerjük a társaink igényeit, annál jobban tudunk reagálni rájuk.

 

Forrás: https://www.lpb-bw.de › ws_beteiligung_dings