2022. május 05

A jó körbejár – avagy miért adományozz

Azt gondolhatnánk, a másokon való segítés, az adományozás ellentétes az evolúcióval, hiszen minden dologgal, amit másnak adunk, nekünk kevesebb lesz, egyfajta veszteség ér bennünket. Ez a gondolat azonban nem állja meg a helyét, sőt, éppen az ellenkezője igaz.  

Elisabeth W. Dunn, az amerikai British Columbia Egyetem kutatója és munkatársai vizsgálataik során megállapították, hogy a másokra, illetve jótékony célokra költött pénz sokkal boldogabbá tesz bennünket, mintha saját magunkra költöttük volna ugyanezt az összeget. Sőt, már egy korábbi jótékonyságunkra való visszaemlékezés önmagában is alkalmas hangulatunk javítására. 

Miért jó ez nekünk?

Azzal, hogy másokon segítünk, tulajdonképpen önmagunkat építjük. Ennek a régóta ismert igazságnak a hátterében összetett fiziológiai folyamatok állnak.

Mások támogatása stimulálja az agyi jutalmazó központunkat, amire testünk fokozott dopamin és oxytocin termeléssel reagál. Ennek számos pozitív hatása van a testünkre, lelkünkre egyaránt: jobb lesz a hangulatunk, növekszik az önbecsülésünk, eredményesebben tudjuk kezelni a stresszt és ezekkel összefüggésben erősödik az immunrendszerünk is.

A másokkal való kapcsolat, mások támogatása ugyanis oxytocint, vagyis boldogsághormont szabadít fel, ami a sok egyéb hatása mellett hozzájárul a stressz fizikai reakcióinak csökkentéséhez is – mondja Fedor Mariann, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének pszichológusa. Ám az, hogy mennyire vagyunk adakozóak, nemcsak neveltetési, hanem genetikai kérdés is – teszi hozzá.

A pszichológia ezt a történést úgy írja le, hogy az adományozás egyszerre két alapvető emberi igényünket is kielégíti, a másokhoz való kapcsolódás és a kompetencia érzését. Mások támogatása által megélhetjük az összetartozás érzését, (főleg, ha visszajelzést kapunk arról, hogy milyen eredménye lett a segítségünknek) és a környezetünk is elismeréssel jutalmazza tettünket. Arról nem is beszélve, hogy minden ember szereti jónak gondolni saját magát, így az adományozás által önmagunk előtt is jobb embernek érezhetjük magunkat.

Az adakozás és a cserébe kapott elismerés és hála erősíti az identitásunkat, megerősíti a közösségeket és elmélyíti a rendezett világba vetett hitünket is, ami szükséges ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat. Ha gyermekeinkben is fejlesztjük a tolerancia, a nyitottság, az együttérzés képességét, azzal nem csak velük teszünk jót, hanem mi is és a társadalom is profitál belőle. 

Hogyan segítsünk?

Az adományozásnak, jótékonykodásnak, segítésnek számos módja van. Sokan kedvelik a személyesen, vagy maximum egy általuk ismert segítő személyen (védőnő, szociális munkás, egyházi munkatárs stb.) keresztül megvalósuló adományozást. Ilyenkor tárgyi adományokkal, pénzzel vagy munkával támogatnak egy-egy konkrét személyt vagy családot. Ennek előnye, hogy személyes kapcsolat van az adó és a fogadó személyek között, pontosan tudják, hogy kinek adják, vagy kitől kapják a segítséget. Mások nem kívánnak személyes ismeretségbe kerülni a támogatott emberekkel, segíteni viszont szeretnének. Nekik kiváló megoldás, ha egy segítő alapítványhoz juttatják el támogatásukat. Az alapítványok intézményi keretek között segítenek embertársainknak az élet minden területén. És mivel folyamatos, profi segítséget nyújtanak, egy szervezetet működtetnek, így fenntartásuk pénzbe kerül. Ezért fontos az anyagi hátterük biztosítása.

Sokan azért is döntenek nagyobb szervezetek mellett, mivel azok ismertségük révén képesek az általuk képviselt ügyet folyamatosan az érdeklődés előterében tartani. Az ismertség a megbízhatóság garanciája is, ugyanis az adományozók egyik legfőbb félelme, hogy az adomány kézen-közön eltűnik, és végül nem jut el oda, ahová szánták. 

Adományozás a Motivatorsnál

A Motivátors csapata is elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás iránt, ezért üzleti modellünkbe beépítettük az adományozást. Megrendelésed árának 10 százaléka automatikusan az általad kiválasztott alapítványhoz kerül, így segítségünkkel nemcsak te fejlődhetsz, hanem másoknak is segíthetsz saját céljaik elérésében. A választható alapítványok többféle tevékenységet végeznek, böngészd őket bátran, és választd azt az ügyet, amellyel a leginkább azonosulni tudsz.

 

Források:

https://mindsetpszichologia.hu/jobb-adni-mint-kapni-az-eset-amikor-a-penz-boldogit

https://hvg.hu/brandchannel/spar_20211213_Segiteni_masokon__ez_eletunk_egyik_alapveto_feladata

https://semmelweis.hu/mediasarok/2015/12/10/az-adomanyozas-stresszoldo-es-orokolheto/

https://orokbefogadokegyovit.hu/az-adomanyozas-pszichologiaja/

https://www.mpg.de/10878640/motivation-teilen